Teken de petitie
In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat letterlijk en zonder meer: ‘Het muziekcentrum voor de omroep wordt afgeschaft.
Zonder enige verantwoording wordt de toekomst van vier internationaal hoogaangeschreven omroepensembles op losse schroeven gezet. De poten worden weggezaagd onder een typisch Nederlandse muziekpraktijk. Een muziekpraktijk die volop klinkt via radio, televisie, online en live voor goedgevulde zalen in onder meer Amsterdam en Utrecht, op het Holland Festival, Pinkpop en het North Sea Jazz Festival.
Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest kunnen na 65 jaar onderscheidend artistiek werk het veld ruimen.
Niet eerder dreigde zo’n grote kaalslag in Nederland. Houd Nederland mooi en muzikaal en LAAT U HOREN!
De kogel is door de kerk: de kunstsector moet van het beoogde kabinet Rutte-Verhagen 200 miljoen bezuinigen. En het verlaagde btw-tarief (5 procent) voor onder andere kunstaankopen en toegangskaartjes wordt weer 19 procent. Daarnaast moet ook de publieke omroep 200 miljoen bezuinigen. Eerste slachtoffer: Muziekcentrum van de Omroep.
De plannen van het beoogde kabinet-Rutte om het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) te schrappen, hebben verstrekkende gevolgen. Concertgebouw Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg en Muziekgebouw ’t IJ vrezen voor hun voortbestaan, want de concerten van het MCO zorgen voor een aanzienlijk deel van de inkomsten.