Oktober 2010

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Woensdag 13 oktober, 20 uur Poesjkin (lezingenzaal)

Huis-, tuin- en keuken-Russisch

Docent en native speaker Natalia Iancheeva geeft een proefles huis-, tuin- en keuken- Russisch. Voor iedereen die overweegt met een cursus Russische taal en cultuur te beginnen. Aanmelden viaprogrammering@hermitage.nl, maximaal 25 deelnemers.

Zaterdag 16 oktober, 14 uur auditorium

Alexanders Erfenis

Lezing door conservator Geralda Jurriaans-Helle, samensteller van de tentoonstelling Alexanders Erfenis in het Allard Pierson Museum. De tentoonstelling is gewijd aan de erfenis van Alexander de Grote (356–323 v.Chr.), een van de grootste veroveraars uit de wereldgeschiedenis. Maar wat is er nu eigenlijk overgebleven van zijn wereldrijk? Wat is de erfenis van Alexander?

Woensdag 20 oktober, 20 uur auditorium

In the footsteps of Alexander the Great
Son of god

Vertoning van het eerste deel van de BBC-documentaire van Michael Wood over Alexanders mars van Griekenland tot India. Duur ca. twee uur, Engelstalig, Engelse ondertiteling.

Zaterdag 23 oktober, 14 uur auditorium

Arabische Alexandertraditie

Faustina Doufikar-Aerts publiceerde het boek Alexander Magnus Arabicus, een overzicht van de geschiedenis, verhalen en legenden over Alexander de Grote in de Arabische literatuur. Tijdens haar lezing vertelt zij over zeven eeuwen Arabische Alexandertraditie: van Pseudo-Callisthenes tot Suri.

Woensdag 27 oktober, 20 uur kerkzaal

Ruysdael kwartet

Het Ruysdael kwartet is gegrepen door de Russen. In het bijzonder door de componisten Tsjaikovski en Prokofiev, elk als toonbeeld van zijn eigen Russische componistengeneratie. Daarnaast wordt de intrigerende band tussen Sergej Prokofiev en zijn kleinzoon Gabriel belicht. Opgegroeid in Londen ontwikkelde ook Gabriel zich tot een eigentijdse muzikant en componist pur sang. Met onverbloemde invloed van de populaire dj’s uit zijn woonplaats legt hij de link naar de generatie van zijn grootvader. De cd’s Russian Generations I en II zijn een ware beleving en werden door de internationale pers lovend ontvangen. Vanavond brengen zij het derde programma in de Russian Generations-serie, echt een concert dat voor de ware muziekliefhebbers niet te versmaden is.

Joris van Rijn, viool
Emi Ohi Resnick, viool
Gijs Kramers, altviool
Jeroen den Herder, cello

Zaterdag 30 oktober

geen lezing Hermitage Amsterdam maar wel:

Congres ‘Alexander en Darius’ in de Universiteit van Amsterdam

In samenwerking met het Allard Pierson Museum organiseert Stichting Zenobia een congres over de confrontatie tussen de legendarische veroveraar Alexander de Grote en zijn Perzische tegenstrever Darius. Meer informatie/ aanmelding http://www.stichtingzenobia.nl.

Zondag 31 oktober, 14 uur kerkzaal

Hoorns Byzantijns Mannenkoor

Alexander de Grote vormde ook voor de Russen een bron van inspiratie. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor neemt de bezoekers mee in de hogere sferen van beleving die de tsaren voor ogen stonden toen zij de Byzantijnse Ritus als godsdienst in hun rijk aannamen.