De bionische mens:
wil ik een robot aan mijn lijf?
Maandag 11 april, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Zou het niet geweldig zijn als mensen met handicaps, spierziekten of reuma door een robotcorset beter mee kunnen doen aan het gewone leven? Menselijke functies zijn niet gemakkelijk over te nemen door een robot die preciezer, sterker en sneller is dan een mens. Vooral de interactie tussen het menselijke centrale zenuwstelsel en de besturing is niet eenvoudig. Hoe `weet` de robot wat de mens wil en tegelijkertijd, hoe weet de mens wat de robot doet? Bart Koopman spreekt op maandag 11 april, in de Rode Hoed, over de toekomst van een robot aan ons lijf.

Moderator: Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist Elsevier.

Lees verder op onze website


Van wieg tot graf: Leven van pil naar pil
Dinsdag 12 april, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Het aantal ouderen groeit en de verwachting is dat 25% van de totale wereldbevolking in 2020 ouder is dan 60 jaar. De biologische levensduur van de mens zou rond de 120 liggen, maar dat zijn op dit moment nog uitzonderingen. Veroudering brengt verschillende specifieke problemen met zich mee. De hoge prevalentie van ziekten en gebruik van geneesmiddelen zal een toenemende druk op de gezondheidszorg leveren. Verder is het aantal bijwerkingen door medicijnen bij ouderen hoger dan in andere groepen, vooral vanwege polyfarmacie, d.w.z. chronisch gebruik van meer dan vier geneesmiddelen tegelijkertijd. Ze leven dan letterlijk van pil naar pil. Geneesmiddelen worden doorgaans niet specifiek ontwikkeld voor ouderen en meestal nauwelijks getest op de ouderen.

Dat roept (ethische) vragen op als: Waarom is er voor ouderen geen aparte wetgeving op het gebied van geneesmiddelenonderzoek, zoals bij kinderen? Kerngezond oud worden (healthy ageing) wordt gezien als heilige graal, maar horen bij ouderdom niet vanzelfsprekend ook gebreken? Moeten we alle kansen benutten die de technologie ons biedt om maar zo oud mogelijk te worden? Wat betekent het als iedereen in de toekomst veel langer zou kunnen leven? En hoe zit het met het zelfbeschikkingsrecht van ouderen?

In De Rode Hoed gaat Inge Diepman hierover op dinsdag 12 april in debat met een panel van (ervarings)deskundigen.
* Paul Jansen, klinisch geriater UMCU en voorzitter/oprichter Expertisecentrum voor pharmacotherapie bij ouderen (Ephor)
* Evert van Leeuwen, hoogleraar medische ethiek UMCN St. Radboud
* Sophia de Rooij, internist-geriater AMC
* Maartje Schermer, filosoof/ethicus Erasmus MC
* Dorothea Touwen, medisch ethicus LUMC, auteur van `Voor een ander`
* Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde LUMC/directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Lees verder op onze website


Leermeester & leerling – De sportjournalist
Henk Spaan & Janneke van der Horst
Dinsdag 12 april, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur,
in de Zwanenzaal.

Dit voorjaar organiseert de Rode Hoed een nieuwe serie over een oud fenomeen: de overdracht van kennis en kunde van generatie op generatie. Een jonge en oude uitvoerder van hetzelfde ambacht worden geïnterviewd over wat ze van elkaar hebben geleerd, over de manier waarop die kennisoverdracht tot stand komt en over de vernieuwingen in het vak.

Op 12 april staat de derde aflevering op het programma met de sportjournalisten Henk Spaan en Janneke van der Horst beiden schrijvend voor Het Parool en Hard Gras. Moderator: Daniël van der Meer.

In verband met de Champions League wedstrijden begint het interview om 20.00 uur.

Lees verder op onze website


De Volkskrant op zondag:
De Europese achtertuin

Zondag 17 april, aanvang 16.00 uur, café open 15.00 uur

De Arabische wereld staat al maanden in brand. Europa is hopeloos verdeeld. Frankrijk wil actie, Duitsland wil niets, Italië stuurt vluchtelingen door. Hoe moet dat verder? Een debat met Ko Colijn (defensiespecialist Clingendael), Marietje Schaake (europarlementariër D66), Ton Nijhuis (directeur Duitsland Instituut) en Sadik Harchaoui (directeur Forum). Onder leiding van Paul Brill.

Lees verder op onze website


Nederwiet
Dinsdag 26 april, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Er gaan in de hennepbranche miljarden euro`s om. De onschuldige hippiesfeer van weleer heeft plaatsgemaakt voor de wereld van hard drugs, wapenhandel, fraude, witwassen, mensenhandel en liquidatie; kortom de wereld van de georganiseerde misdaad. De overheid trekt ten strijde om dat aan te pakken. Met de nieuwe Drugsnota in zicht discussiëren we over de maatschappelijke dilemma`s van het gedoogbeleid met coffeeshophouders, kwekers, politie, het openbaar ministerie, wetenschappers, gemeentes en politici.

Welk effect heeft het overheidsbeleid tot nu toe gehad, wat zijn de voors en tegens van de nieuwe aanpak en hoe moet de toekomst er gaan uitzien?

Naar aanleiding van het gelijknamige NCRV Dokument dat wordt uitgezonden op maandag 25 april om 20.55 uur op Nederland 2.
Hier kunt u de trailer van Nederwiet bekijken.

Lees verder op onze website