Nederwiet
VANAVOND: 26 april, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Er gaan in de hennepbranche miljarden euro`s om. De onschuldige hippiesfeer van weleer heeft plaatsgemaakt voor de wereld van hard drugs, wapenhandel, fraude, witwassen, mensenhandel en liquidatie; kortom de wereld van de georganiseerde misdaad. De overheid trekt ten strijde om dat aan te pakken. Met de nieuwe Drugsnota in zicht discussiëren we over de maatschappelijke dilemma`s van het gedoogbeleid met coffeeshophouders, kwekers, politie, het openbaar ministerie, wetenschappers, gemeentes en politici.

Welk effect heeft het overheidsbeleid tot nu toe gehad, wat zijn de voors en tegens van de nieuwe aanpak en hoe moet de toekomst er gaan uitzien?

Lees verder op onze website


Rode Hoed Wetenschapscafé:
Hoe weet je lichaam hoe laat het is? Over jetlag, ochtend- en avondmensen
Maandag 9 mei, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Joke Meijer, hoogleraar neurofysiologie Universiteit van Leiden. Zij doet onderzoek naar de biologische klok van de hersenen, naar de invloed van licht op deze klok en naar ons aanpassingsvermogen aan verschillende tijdzones en seizoenen.

Moderator: Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist Elsevier).

Lees verder op onze website


Literaturfest Live
Maandag 9 mei, aanvang 20.30 uur, café open 19.00 uur

Drie jongens praten over boeken. Dat is Literaturfest, enkele maanden begonnen als podcast en nu voor het eerst live in de Rode Hoed. Ernst-Jan Pfauth (NRC Handelsblad), Tim de Gier (Vrij Nederland) en Toine Donk (Athenaeum) bespreken Never Let Me Go van Kazuo Ishiguro en praten daarnaast met drie verschillende gasten over een boek naar keuze. Inclusief `Kousbroek-kwartiertje`. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Gasten (o.a.): Hanna Bervoets (columniste van de Volkskrant en schrijfster), Bas Heijne (columnist van NRC Handelsblad) en Pepijn Lanen (rapper van De Jeugd van Tegenwoordig en Le Le).

Lees verder op onze website


Een hommage aan H.J.A. Hofland
Woensdag 11 mei, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

              

Journalist, romancier, commentator, essayist en columnist H.J.A. Hofland (1927) ontving zo ongeveer alle eerbewijzen die hem toekwamen. Door collega’s werd hij al eens uitgeroepen tot `Journalist van de Eeuw` en de Universiteit van Maastricht gunde hem ooit een eredoctoraat. Maar op maandag 16 mei 2011 volgt de ultieme bekroning met de uitreiking van de PC Hooft-prijs, een oeuvreprijs. Reden voor NRC Handelsblad en De Rode Hoed om een avondlang het werk en leven van Hofland te vieren. Oud-collega`s spreken over zijn beginjaren, historici en politici discussiëren over zijn nalatenschap en vrienden halen herinneringen op.

Met onder anderen Hubert Smeets (oud-hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Andre Spoor (oud-hoofdredacteur NRC Handelsblad), Frank van Vree (hoogleraar Journalistiek en Cultuur, UVA), John Jansen van Galen (oud-hoofdredacteur Haagse Post) en Wout Woltz (oud-hoofdredacteur NRC Handelsblad).

Presentatie: Joost Oranje en Monique Snoeijen.

Lees verder op onze website