Twintig over twintig: Voor altijd online?
Over privacy en transparantie op internet
Dinsdag 24 mei, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Steeds vaker worden digitale datagegevens misbruikt: de iPhone blijkt de locatiegeschiedenis van gebruikers op te slaan, door TomTom verzamelde reisdata worden doorgespeeld aan de overheid, creditcardgegevens worden via het Playstation Netwerk gekraakt. Weten we welke digitale sporen we achter laten? En kan het ons iets schelen als we bij een sollicitatie worden geconfronteerd met onwisbare flaters? Onder leiding van Arie Boomsma bespreken twintigers, geïnteresseerden en specialisten op dinsdag 24 mei de rol van digitale privacy op internet. Na afloop van de discussie is er muziek en kan er gedanst worden.

Met onder anderen: Rosanne Hertzberger, Jamila Aanzi, Jacques Rozendaal, Ludo KeizerAldert Bergstra, Daan Heerma van Voss, Ernst-Jan Pfauth, Simion Blom, Alexander Klöpping, Aouatif Tawfik, Danny Mekic en Allard Altena.

Aanwezige niet-twintigers: Charles den Tex (auteur, o.a. van `Cel`) en Ot van Daalen (directeur van Bits of Freedom).

Muziek is er van DJ Licky Licky and the Lickettes.

Presentatie: Arie Boomsma

Lees verder op onze website

Toegang: gratis


Leermeester & leerling – de romancier
Adriaan van Dis en Daan Heerma van Voss
Woensdag 25 mei, aanvang 20.30 uur café open 19.00 uur


Dit voorjaar organiseert de Rode Hoed een nieuwe serie over een oud fenomeen: de overdracht van kennis en kunde van generatie op generatie. Een jonge en oude uitvoerder van hetzelfde ambacht worden geïnterviewd over wat ze van elkaar hebben geleerd, over de manier waarop die kennisoverdracht tot stand komt en over de vernieuwingen in het vak. Op 25 mei staat de vierde aflevering op het programma met de romanciers Adriaan van Dis en Daan Heerma van Voss.

Adriaan van Dis (1946) is een van de meest gelauwerde schrijvers van Nederland. Zijn nieuwste roman is Tikkop, dat genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs 2011.

Daan Heerma van Voss (1986) is student geschiedenis en schrijver. In het najaar van 2010 verscheen zijn roman Een zondagsman. Ook schrijft hij voor de VPRO-gids, De Gids en De Groene Amsterdammer.

Moderator: Daniël van der Meer.

Lees verder op onze website

Toegang: gratis


Berichten uit de nieuwe wereld –
Vier correspondenten over de opkomst van Brazilië, Rusland, India en China
Woensdag 25 mei, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

   

De BRIC-landen heten ze: de vier nieuwe economieën die aan een geweldige opmars bezig zijn. In 2009 hielden ze hun eerste top en over twintig jaar zullen ze groter zijn dan de G7. Brazilië, Rusland, India en China veroveren in sneltreinvaart de wereld.

Eens in de twee jaar komen alle correspondenten van NRC Handelsblad even terug naar huis.

Op woensdag 25 mei spreken ze in De Rode Hoed in Amsterdam over de nieuwe wereldorde en de opkomst van de zogeheten BRIC-landen. Philip de Wit (Brazilië), Michel Krielaars (Rusland), Wim Brummelman (India) en Oscar Garschagen (China) verhalen over de opmars van `hun` landen. Tom Jan Meeus (Washington) beschouwt vanuit Amerikaans perspectief. Over bedreigingen, kansen en de veranderende wereld. Ontmoet het rijke correspondentennet van NRC Handelsblad en praat mee.

Moderatie: Joost Oranje, plv. Hoofdredacteur NRC Handelsblad.

Lees verder op onze website


Ik Lust Je Rauw
Donderdag 26 mei, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

                      

Niets is zo veranderlijk als de mens in zijn houding naar dieren. Sommigen verzorgen en knuffelen we hartstochtelijk terwijl we anderen opeten of zelfs doodslaan zodra ze maar in onze buurt komen. Het konijn is een knuffeldier voor kinderen, maaltijd op ons bord, proefkonijn in het laboratorium, bontje aan een jas en ongedierte in de landbouw. De laatste jaren lijkt onze houding te veranderen door de opkomst van het dierenactivisme. Maar een fundamentele vraag die blijft liggen is waarom mensen zo wispelturig zijn in hun relatie met dieren. Zal dit een eenduidige, rechtvaardige houding naar dieren altijd in de weg blijven staan? Of zitten hier juist positieve kanten aan?

Hal Herzog is een wereldwijd vooraanstaand anthrozoöloog (de wetenschap die de verhouding tussen mens en dier bestudeert) die in Nederland is vanwege de vertaling van zijn boek Some we love, some we eat, some we hate. Kunstenares Tinkebell alias Katinka Simonse speelt in haar werk op provocerende wijze met onze inconsistente houding naar dieren. Filosoof Erno Eskens schreef Democratie voor Dieren, een beschouwing over dierenrechten in Nederland. Gespreksleiding: Hans Kennepohl.

Voertaal: Engels


Lees verder op onze website


Carte blanche
Schrijver Jeffrey Deaver over zijn nieuwe James Bond-Thriller
Dinsdag 7 juni 2011, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Op 26 mei verschijnt wereldwijd de spectaculaire nieuwe James Bond-thriller Carte blanche van Jeffery Deaver. Op dinsdagavond 7 juni zal Jeffery Deaver zijn Nederlandse fans in De Rode Hoed in Amsterdam ontmoeten. Hij geeft deze avond een lezing, beantwoordt vragen en zal na afloop aanwezig zijn tijdens de borrel. Uiteraard is het mogelijk om Deavers nieuwe boek ter plekke aan te schaffen en te laten signeren.

Lees verder op onze website