Snoeien en groeien van kunst en cultuur in Amsterdam
Donderdag 30 juni, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Op donderdag 30 juni organiseert de Amsterdamse Kunstraad in samenwerking met de Rode Hoed een debatavond over de bezuinigingen op kunst en cultuur en hun uitwerking op de stad. Presentatie: Frénk van de Linden.

Het debat opent met een interview met de wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam, Carolien Gehrels. Op 29 juni, de dag voorafgaand aan de debatavond, presenteert zij haar Vooruitblik. Daarin schetst zij de gevolgen van het landelijke beleid van staatsecretaris Zijlstra op de Amsterdamse kunstensector. Welke vernieuwingen staan de wethouder voor ogen in haar beleid? En kunnen die nog doorgaan nu de landelijke overheid zo`n tachtig miljoen per jaar onttrekt aan de Amsterdamse cultuursector.

Daarna praat een panel van Amsterdamse cultuurmanagers over de effecten van het landelijke snoeibeleid in de praktijk. Niet iedereen is even hard getroffen. Wat zijn de kansen voor goed cultureel ondernemersschap? Deelnemers aan dit gesprek zijn: Paul Spies, (directeur Amsterdam Museum), Pierre Ballings (directeur Paradiso), Erica van Eeghen (zakelijk directeur De Toneelmakerij), Lucien Kembel (managing director MC theater).

De avond wordt afgesloten met een gesprek over de toekomst van subsidiëring en het beoordelen van aanvragen. Aan welke criteria moeten toekomstige aanvragen voldoen? Welke prioriteiten gelden er in het nieuwe culturele landschap? En wanneer moeten aanvragen binnen zijn? Hierover gaan Gerard de Kleijn (Amsterdamse Kunstraad), Sylvia Dornseiffer (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Henriëtte Post (Fonds Podiumkunsten) en Ryclef Rienstra (VandenEnde Foundation) in gesprek.

Lees verder op onze website

Toegang: Gratis


Een goed begin: het seizoen 2011/2012

Het culturele jaar is bijna ten einde. Met het kunst- en cultuurdebat van aanstaande donderdag sluiten we het seizoen in stijl af.

Het was een bijzonder jaar. Een jaar van een vernieuwde foyer en café. Het twintigjarig bestaan en de opening door onze Koningin. Een jaar van succesvolle debatreeksen (De prijs van ons voedsel, Van wieg tot graf), een jaar van grote namen (Lang Lang, Umberto Eco en Nout Wellink) en een jaar van succesvolle nieuwe programma’s (Twintig over twintig, Leermeester & leerling, Literaturfest en Poëzie aan de steiger).

Het komende seizoen zetten we deze trend door. Een greep uit de programma’s van september:

Frits Bolkestein trapt het seizoen voor ons af in de jaarlijks terugkerende H.J. Schoolezing. Op maandag 12 september beginnen we met een nieuwe landen-serie waarbij in de eerste bijeenkomst ons buurland België centraal staat. De Abel Herzberglezing wordt gehouden door Antoine Bodar. Voormalig minister-president Ruud Lubbers neemt de Willem Drees-lezing voor zijn rekening. De interviewreeks Sub Rosa wordt geopend met een interview met Clairy Polak en Paul de Leeuw. Op 25 september is het eeuwen oude Orgel leidend in de eerste van een reeks klassieke concerten. Gevolgd door een openbaar interview met Bram Moszkowicz. Ook krijgen vaste reeksen als Leermeester & Leerling en het Rode Hoed Wetenschapscafé een plaats in onze programmering.

De komende weken geen nieuwsbrief. U kunt uw eerste nieuwsbrief weer verwachten in de tweede week van augustus.

Alle medewerkers van de Rode Hoed wensen u een prettige zomer.