Geachte heer / mevrouw,

 

Bij deze wil ik met trots een nieuwe serie van LUX waar ik aan heb meegewerkt aankondigen met als titel 10 jaar na 9/11. Vorig jaar maakten we een prijswinnende serie Grote denkers over de toekomst (www.luxmagazine.nl/grotedenkers) en deze serie gaat verder op dezelfde thematiek. Van die vorige serie komt overigens in september een boek uit (zie de site).

 

Na 9/11 is angst alomtegenwoordig en een geduchte politieke factor. We zijn bang voor het terrorisme, het onbekende, ‘de’ islam, de globalisering, de Europese Unie en de economische crisis. Al deze angsten doen terugverlangen naar oude zekerheden en duidelijk afgebakende identiteiten. De uitspraak van onze minister-president dat hij ‘Nederland wil teruggeven aan de Nederlanders’ getuigt van het terugkerend nationalisme.

De populistische handelaren in angst varen er in heel Europa wel bij. Maar zij kunnen beter in de leer gaan bij onze oer-Hollandse volkszanger van het levenslied, Andre Hazes. Want die wist het al: angst is een doodlopende weg. Hazes indachtig kiest LUX als motto voor haar nieuwe serie: Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug!

 

Aflevering 1: Het Design van de Angst (25 juli)
Met Zygmunt Bauman, emeritus-hoogleraar in de sociologie in Leeds en Warschau en één van de invloedrijkste sociale denkers ter wereld en zijn dochter, architect Irena Bauman.
Aflevering 2: Wolven in schaapskleren? (1 augustus)
Met Daisy Khan , directeur American Society for Muslim Advancement in New York & imam Feisal Abdul Rauf, iniatiefnemers van wat ook bekend staat als de ‘ground zero moskee’ (ook al is het niet simpelweg een moskee en staat het niet op ground zero).

Aflevering 3: Pleidooi voor gastvrijheid (8 augustus)
Met Seyla Benhabib, hoogleraar politieke wetenschappen aan Yale. Benhabib bekleedde de Spinoza leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en ontving in 2004 een eredoctoraat van de Universiteit voor Humanistiek.

Aflevering 4: De migrant als motor van de economie (15 augustus)
Met de Canadees-Britse onderzoeksjournalist Doug Saunders. Onlangs verscheen zijn boek getiteld: De trek naar de stad.

Zie voor meer informatie www.luxmagazine.nl/10jaarna911.

Zou u er over na kunnen denken hoe we meer ruchtbaarheid zouden kunnen geven aan onze serie? Oftewel, zou u een aankondiging kunnen plaatsen op websites, nieuwsbrieven, social media e.d.?

Als u kort voor de uitzendingen nog een reminder wil krijgen en op de hoogte wil blijven van wat we doen, abonneer u dan op de nieuwsbrief via de site.