Nadere kennismaking: The John Adams Institute

De Rode Hoed werkt frequent en hecht samen met een verschillende organisaties en instellingen. In aanloop naar een nieuw seizoen willen wij u graag nader kennis laten maken met één van onze partners. The John Adams Institute.

The John Adams Institute, vernoemd naar de tweede president van de Verenigde Staten, heeft als doel de Amerikaanse cultuur onder de aandacht te brengen bij Nederlandse belangstellenden. Als onafhankelijke non-profit stichting probeert het instituut mensen in contact te brengen met toonaangevende Amerikaanse schrijvers, politici, historici, wetenschappers, script-schrijvers, muzikanten en dichters, om vervolgens over hun werk in discussie te gaan.

Pianist Lang Lang, schrijver David Sedaris en de inspirerende literature courses zijn enige voorbeelden waar onze samenwerkingen toe hebben geleid.

De komende weken heeft dat weer prachtige programma’s tot gevolg. Schrijver Joshua Foer, broer van Jonathan Safran Foer, spreekt over zijn debuutroman ‘Moonwalking with Einstein’. Verder zal dit najaar UVA-docent Dan Hassler-Forest met een zes-delige cursus ‘verhalen vertellen in de 21ste eeuw’ de Amsterdamzaal vullen.


Joshua Foer – Moonwalking with Einstein
Woensdag 31 augustus, aanvang 20.00 u., café open 19.00 u.
Wat heb je afgelopen dinsdag gegeten? Wat was het huistelefoonnummer toen je acht jaar was? Het menselijk geheugen kent een lange geschiedenis, maar ironisch genoeg zijn we het meeste daarvan weer vergeten. Het is algemeen bekend dat mensen vroeger afhankelijk waren van het geheugen. Door de ontwikkeling van het boek – en het internet – onthouden we niet zo veel meer. Maar, zoals Joshua Foer betoogt in zijn prachtige debuut, we zijn in dit proces wel wat verloren. Want echte kennis ontstaat door informatie diep in ons brein op te slaan. In de beschrijving van zijn training voor – en zijn overwinning bij – de Amerikaanse Geheugen Kampioenschappen (een onderdeel is binnen een uur de volgorde van 10 kaartspelen onthouden) neemt Foer je mee op een historische tour van de vergeten kunst van het geheugen.

Kaarten online via www.john-adams.nl en aan de kassa.


Genre-overschrijdend: verhalen vertellen in de 21ste eeuw

Televisieseries als The Sopranos en The Wire hebben de plaats ingenomen van de episodische romans zoals Charles Dickens ze ooit schreef. Tegenwoordig zijn fictieschrijvers vaak ook scenarioschrijvers, en als gevolg hiervan zijn hun boeken weer filmischer. In deze cursus van zes weken gaat Dan Hassler-Forest van de Universiteit van Amsterdam in op de manier waarop schrijvers tegenwoordig verschillende stijlen met elkaar vermengen. De lezingen worden opgebouwd rond individuele schrijvers en filmmakers als Charlie Kaufman, Jane Campion en David Cronenberg, die allen in hun werk de grenzen tussen media verkennen en overschrijden.
Wanneer: Dinsdag 4, 11, 18 and 25 oktober, 1 en 8 november
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Waar: De Rode Hoed, Keizersgracht 102 Amsterdam
Prijs: 238 euro per persoon (incl. BTW)

U kunt zich tot 17 september aanmelden via info@john-adams.nl.
Voor meer informatie neem contact op met Maarten van Essen op essen@john-adams.nl of 020-6247280.