Symposium Filosofie van de Vrijheid
Zaterdag 1 oktober 2011, aanvang 10.00 uur

Op het symposium Filosofie van de Vrijheid laten negen prominente sprekers kort hun licht schijnen over (een aspect van) het gelijknamige en veelzijdige boek van Rudolf Steiner. Kritisch, verbeeldingsvol, lichtvoetig, warmbloedig, hartstochtelijk, kunstzinnig, prikkelend, geestig, maar altijd menselijk – waardoor de dag een spiegel wordt van het boek. En het publiek, naar we hopen, tot verder lezen wordt verleid.

Dagvoorzitter: Lodewijk Dros, redacteur bij het dagblad Trouw.

Sprekers zijn: Bert Keizer, Marc Slors, Mariëtte Willemsen, Ab Klink, Joke J. Hermsen, Coen Simon, Marjolijn Februari, Klaas van Egmond en Rob Wijnberg.

Lees verder op onze website


De Volkskrant bestaat 90 jaar!
Zondag 2 oktober 2011, aanvang 16.00 u., café open 15.00 u.

En dat vieren wij op 2 oktober met de presentatie van het boek ‘Dag in, dag uit’, een Journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980 tot 2010.

Philip Freriks spreekt met de auteur, historicus Annet Mooij, oud-hoofdredacteur Pieter Broertjes en de huidige hoofdredacteur Philippe Remarque.

Het publiek krijgt daarna de gelegenheid in debat te treden met enkele van de huidige makers van de Volkskrant.

Sheila Sitalsing zal een column uitspreken.

De toegang is gratis. Aanmelden kan via receptie@rodehoed.nl.

Lees verder op onze website


Literaturfest
Dinsdag 4 oktober 2011, aanvang 20.00 u., café open 19.00 u.

Drie jongens praten over boeken. Dat is Literaturfest, een jaar geleden begonnen als podcast en nu voor de tweede keer live in de Rode Hoed. Met Ernst-Jan Pfauth (NRC Handelsblad), Tim de Gier (Vrij Nederland) en Toine Donk (Das Magazin). Op dinsdag 4 oktober zijn Franca Treur (schrijver), Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad) en Jelle Brandt Corstius (journalist) te gast en praten zij over hun favoriete boek.

De toegang is gratis. Aanmelden via receptie@rodehoed.nl.

Lees verder op onze website


NRC Klimaatdebatten:
op weg naar Zuid-Afrika – Voeding

Maandag 10 oktober, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

In de aanloop naar de jaarlijkse klimaattop, dit keer in Zuid-Afrika, organiseert NRC Handelsblad in samenwerking met de stichting Kennis voor klimaat en de Rode Hoed een bijzondere serie van vier debatten over de grote thema`s in het klimaatdebat – en over mogelijke oplossingen. Het tweede debat op maandag 10 oktober staat in het teken van voeding.

Namens de wetenschap zal spreken: Martin Kropff, rector-magnificus van de universiteit in Wageningen, expert op het gebied van plantenecologie en rijst

Het bedrijfsleven wordt vertegenwoordigd door Jan Kees Vis, directeur duurzame landbouw van het voedingsconcern Unilever (Becel, Unox, etc) en deskundige op het gebied van palmolie.


Ruben van Dijk, auteur van de fascinerende ecothriller Graan, zal de avond voorzien van een passende column.

Lees verder op onze website


Wordt verwacht

Kinderen van de Hondsberg – 2011
Maandag 7 november, aanvang 20.00 u., café open 19.00 u.

 

In 1998 maakte filmmaker Roel van Dalen voor NCRV Dokument de zeer succesvolle televisieserie De Kinderen van De Hondsberg. De documentaireserie liet zien hoe observatiecentrum De Hondsberg met liefde en zorg verstandelijk gehandicapte kinderen met ernstige gedragsproblematiek én hun ouders begeleidde.

In De Kinderen van De Hondsberg –  2011 zijn de hoofdpersonen inmiddels jongvolwassenen en proberen ze met vallen en opstaan hun leven vorm te geven. De documentaire laat duidelijk zien dat een goed functionerend netwerk aan deskundige hulp voor deze jongeren onontbeerlijk is. En juist dat dreigen ze door de komende bezuinigingen in de gezondheidszorg te verliezen. Onder meer hulpverleninginstellingen, hun cliënten, landelijke politici en gemeenten gaan hierover met elkaar in discussie.

Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer.

Lees verder op onze website